Χαλκιδική

Χαλκιδική

Βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και είναι γνωστή για τα πανέμορφα τοπία της και τις μεγάλες πεντακάθαρες παραλίες καθώς και τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας. Η γενέτειρα του Αριστοτέλη, του πατέρα των επιστημών και διδάσκαλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η μαγευτική χερσόνησος της Χαλκιδικής που θυμίζει την τρίαινα του Ποσειδώνα, βρίσκεται νοτιο-ανατολικά της Θεσσαλονίκης, και αποτελείται από τρεις επιμέρους χερσονήσους, την Κασσάνδρα, την Σιθωνία και το Άγιον Όρος. Πρωτεύουσα της Χαλκιδικής είναι ο Πολύγυρος ο οποίος είναι προσβάσιμος οδικώς, ενώ το κοντινότερο αεροδρόμιο βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Χαλκιδική είναι περιοχή της Μακεδονίας και γεωγραφικά αποτελεί την απόληξη της Κεντρικής Μακεδονίας στο Αιγαίο πέλαγος, το οποίο εισχωρεί βαθιά μέσα σε αυτήν, σχηματίζοντας τρεις επιμήκεις χερσονήσους, που δίνουν στην περιοχή το χαρακτηριστικό της σχήμα («πόδια της Χαλκιδικής»). Βορειοανατολικά υπάρχει η χερσόνησος Μαρμάρι, ανάμεσα στον Ακάνθιο και τον Στρυμονικό κόλπο.

Η Χαλκιδική είναι μια μεγάλη χερσόνησος, αφού περιβρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος και μόνο Β.ΒΔ. είναι ενωμένη με τον κορμό της Μακεδονίας διαμέσου της περιοχής της Θεσσαλονίκης. Στο νότιο τμήμα της Χαλκιδικής, σχηματίζονται τρεις χαρακτηριστικές επιμήκεις χερσόνησοι οι οποίες είναι από δυτικά προς ανατολικά: η χερσόνησος της Κασσάνδρας, η χερσόνησος της Σιθωνίας και η χερσόνησος του Άθω.

Πρωτεύουσα του Νομού Χαλκιδικής είναι ο Πολύγυρος με 6.121 κατοίκους. Διοικητικό κέντρο του Αγίου Όρους είναι οι Καρυές. Η χερσόνησος της Χαλκιδικής χωρίζεται διοικητικά στον νομό Χαλκιδικής και στην Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία Αγίου Όρους. Το βόρειο τμήμα της χερσονήσου ανήκει στον νομό Θεσσαλονίκης.

Γεωγραφία

Η Χαλκιδική αποτελείται από τρεις μικρότερες χερσόνησους (και μία μικρότερη στα ανατολικά):

  • Παλλήνη ή Κασσανδρεία ή Φλέγρα, η σημερινή χερσόνησος της Κασσάνδρας.
  • Σιθωνία ή Λογγός, η σημερινή ομώνυμη χερσόνησος.
  • Άθως ή Ακτή, η σημερινή ομώνυμη χερσόνησος του Άθω που βρίσκεται το Άγιο Όρος. Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Περιλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα και ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως “Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία”. Αποτελεί το κέντρο του Ορθόδοξου χριστιανικού μοναχισμού με μνημεία μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας σε παγκόσμια κλίμακα. Από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  • Μαρμάρι (γνωστό και ως Μπροστόμνιτσα) στα ανατολικά, που αποτελεί τη χερσόνησο που χωρίζει το Ακάνθιο από το Στρυμονικό κόλπο.

Γεωλογία

Η Χαλκιδική είναι μια πλούσια γεωλογικά και κοιτασματολογικά περιοχή αφού τα πετρώματα και τα μεταλλεύματα που την απαρτίζουν δίνουν στους κατοίκους της ένα θαυμάσιο υλικό για να οικοδομήσουν και να στηρίξουν την οικονομική τους δραστηριότητα. Ο επισκέπτης, μπορεί να κάνει μια «μεταλλευτική» περιήγηση στη Χαλκιδική, μέσα από συγκεκριμένες γεωδιαδρομές όπου είναι διάσπαρτα τα ίχνη της εξορυκτικής δραστηριότητας από το πρόσφατο παρελθόν και να δει χαρακτηριστικά γνωρίσματα από το πλούσιο υπέδαφός της[9].

*Πηγή Wikipedia

 

Γύρω περιοχή

Το χωριό Μεταγγίτσι 4 χλμ από τα διαμερίσματα με τις ξακουστές ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε αυθεντική Ελληνική κουζίνα όπως πουθενά αλλού με τιμές προσιτές για κάθε πορτοφόλι.
Το γραφικό ψαροχώρι Πυργαδίκια με την ιχθυόσκαλα και τη μαρίνα για σκάφη, όπου τα ταβερνάκια προσφέρουν πάντα φρέσκο ψάρι και μεζέδες για ούζο.
Ο Α. Νικόλαος με την γραφική πλατεία και τις διαφορετικές γεύσεις που μπορεί να δοκιμάσει κανείς εκεί. Το χωριό διαθέτει Κέντρο Υγείας, Φαρμακεία, Αστυνομικό τμήμα και ΕΛΤΑ.
Η κοσμοπολίτικη Νικήτη 12 χλμ από τα διαμερίσματα με τα εμπορικά καταστήματα, τα μεγάλα Σούπερ-Μάρκετ, την μαρίνα για τα σκάφη και τις αμέτρητες ταβέρνες.
Η Βουρβουρού με τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά και μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας.